Cochleair Implant - oorimplantaat - cochleair implantaat

Een cochleaire inplant
Een cochleaire inplant (CI) is een electronisch apparaat (hoorimplantaat) dat het gehoor gedeeltelijk herstelt bij dove volwassenen en kinderen. Het interne deel wordt tijdens een heelkundige ingreep in het binnenoor geplaatst. Samen met een uitwendige spraakprocessor en oorhanger kan het geheel functioneren. Er worden kleine stroompjes gegeven in de nabijheid van de gehoorzenuw. Deze zenuw zendt de informatie door naar de hersenen die ervoor zorgen dat het geheel als geluid herkend wordt.

 

Cochlear Nucleus implant

 
Bij een cochleaire implantatie wordt een cochleaire implant ingebracht in het oor.  Deze ingreep gebeurt onder volledige narcose en vergt enkele dagen hospitalisatie.  Achter de schermen is er dan ook heel wat organisatie nodig om alles vlot en veilig te laten verlopen.  Uw medewerking is daarbij nodig en het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent.  Op deze website vindt u informatie over de ingreep en de praktische gang van zaken vóór, tijdens en na de ingreep.  Het is sterk aanbevolen dat u alle informatie grondig leest en zelfs afprint om de dagen rond de ingreep bij u te hebben.
Bekijk zeker ook onze uitgebreide algemene informatie over cochleaire implantatie (klik hier),
 
De ingreep
Het doel van deze ingreep is het gehoor weer verbeteren doordat de inplant de functie overneemt van het slakkenhuis.
 

uiteinde van de electrode, die in het slakkenhuis geschoven wordt
 
Bij de operatie wordt het middenoor bereikt langs een insnede achter het oor waarbij het bot van het mastoide wordt opengeboord (“mastoidectomie”).  Het doosje van de inplant komt daarin te liggen.  Vervolgens wordt toegang gevonden tot het middenoor, waar een gaatje geboord wordt in het slakkenhuis.  Dit heet de “cochleostomie”.  Langs dit gaatje wordt de electrode opgeschoven in het slakkenhuis. 
 

dwarsdoorsnede door slakkenhuis met CI electrode erin
 
Na de ingreep wordt de insnede achter het oor gehecht, waarna een verband wordt aangebracht in tulband-vorm.  Het verband en de hechtingen worden na ongeveer 1 week verwijderd.
 

Foto: Inwendig deel van de Nucleus® 24 Contour™  cochleaire inplant. De inwendige spoel ontvangt de informatie van de uitwendige spoel. Het titatnium doosje bevat de microchip met de stroombronnen.  De gekrulde electrode bevat de 22 electrode-draadjes en wordt in het slakkenhuis geschoven.

 

A§E - Otocube - Audiqueen - Accolado - FOX

De oorgroep is actief betrokken bij de R&D van Otoconsult. Het gaat om onderzoek en ontwikkeling van medische software en hardware. Zo werkt de oorgroep actief mee aan de wereldwijde kwaliteitsverbetering van de klinische otologie en audiologie.

Lees verder

Cochleaire Implantatie

De oorgroep is internationaal leidinggevend in cochleaire implantatie, cochleaire en andere oorimplantaten. Selectie, implantatie, afregeling van het 'cochleair implantaat', research en ontwikkeling. Maak gerust een afspraak voor al uw vragen.

Lees verder